Pszichológiai és fejlesztő központ

Mosolygó

Pszichológiai konzultáció

2018. június 11. - Kreatív pszichológia

connect-20333_1920.jpg

A pszichológiai konzultáció célja, hogy élethelyzetek, konfliktusok (másokkal – vagy önmagával – kapcsolatban), normatív krízisek (pl. kamaszkor,klimax) megértésében és megoldásában segítsen.

Elsősorban a következő esetekben ajánlom:

  • önértékelési, önbizalom problémák,
  • női, anyai szereppel kapcsolatos bizonytalanságok,
  • párkapcsolati nehézségek, konfliktusok,
  • gyermekével való kapcsolat nehézségei, gyermeknevelési problémák
  • szüleivel való problémás kapcsolat
  • érzelmi-, hangulati labilitás, ingerlékenység
  • tartós fáradtság (melynek nincsenek egészségügyi okai)

Az első szakasza a kiinduló helyzet megértése. Ez többről szól, mint a konkrét tények összegyűjtése. A cél, hogy Ön mélységében értse meg a problémát, annak érzelmi, pszichológiai tényezőit, a kiváltó és fenntartó okokat. Már ebben a szakaszban is használunk a kreatív technikákat, pl. a szempontváltást, illetve amennyiben indokolt pszichológiai tesztekkel is dolgozunk az Ön helyzetének komplex feltárása, megértése érdekében. Ennek a szakasznak a célja a tisztánlátás elérése, melynek része a gyengeségek és korlátok, illetve az erősségek és lehetőségek feltárása.

Az első szakasz lezárása általában egy döntés, amelyet Ön hoz meg. Bizonyos esetekben a mélyebb megértés következménye az elfogadás, egy más minőségű megélése a helyzetnek, amely érzelmileg is megnyugtató. Lehetséges azonban, hogy Ön saját helyzete mélyebb ismeretében a változás mellett dönt és köteleződik el. Ebben az esetben kezdődik a pszichológiai konzultáció második szakasza: a változás céljának és irányának kitűzése, a változás lépéseinek megtervezése, figyelembe véve az Ön erősségeit, lehetőségeit.  A változás tervezése és előkészítése egy intenzív és fontos szakasz, amely nagy szerepet játszik abban, milyen sikeres lesz a megvalósítás fázisa.

A harmadik szakasz a kitűzött célok eléréséről szól. Az eredmények, sikerek és az esetleges kudarcok folyamatos monitorozása (és az okok feltárása) révén szükség esetén módosíthatjuk a változás folyamatát, lépéseit. A második és harmadik szakaszban a kreatív technikákat a szemléleti és érzelmi változások elősegítésére használjuk.

Ez egy közös munka, nincsenek kész megoldások, melyek mindenki számára hatékonyak. A sikeres munka feltétele, hogy Ön nyitott legyen a változásra, vállalja a felelősséget önmagáért,  időt és energiát szánjon erre a folyamatra, elköteleződjön saját céljai mellett.  

Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

Bejelentkezés: info@elegjoanya.hu e-mail címen, vagy 30/7994274 telefonszámon

A bejegyzés trackback címe:

https://mosolygo.blog.hu/api/trackback/id/tr928879682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.