Pszichológiai és fejlesztő központ

Mosolygó

Mosolygó

Csecsemő-gyermek-felnőtt alvásterápia

2016. június 01. - Kreatív pszichológia
baby-22194_1920.jpg

Sokan el sem tudják képzelni, hogy létezik ez a sötét éjszakai démon, az alvásprobléma. Sajnos ők vannak egyre kevesebben. Olyanok is vannak köztünk, akik életük egy részében nem tudták elképzelni el azt állapotot, de ma már ismerősei és alkalmanként szenvednek tőle.

Sleepwellness

Mindannyian ismerjük az átforgolódott éjszaka problémáját, amikor kialvatlanul megyünk munkába másnap, és haszontalanul is töltöttük az időnket. Sajnos léteznek olyanok is akik régóta napi szinten együtt élnek vele, sőt mi több, valóban, szinte sötét démonként rettegnek tőle…

Ennek a problémának a valós társadalmi jelentőségét a következő elgondolkoztató adatok alapján lehet megbecsülni:

  • az emberek 70 %-nak már volt legalább 1 hétnél tovább tartó alvásproblémája
  • az emberek 30 %-nak tartós alvásproblémája van, ami jelentősen rontja az életminőségüket
  • a közlekedési balesetek óriási hányada összefüggésben van az alváshiánnyal
  • ugyanez vonatkozik az olyan tömegkatasztrófákra, mint amilyen pl. Csernobil is volt
  • már egészen kisfokú alváshiány negatív hatással van a memóriára és a tanulási teljesítményre
  • ugyancsak kísérletileg igazolták, hogy már kisfokú alváshiány is negatív hatással van az immunrendszer működésére
  • az alváshiány depressziót okoz


Magyarul: az alváshiány fáradtságot és rossz közérzetet okoz, aminek rendkívül szerteágazó közvetett következménye van mind az egyének, a családok és a munkahelyek vonatkozásában.

Összességében elmondhatjuk, hogy az alvásproblémák olyan hihetetlenül komoly gondot jelentenek, hogy a gyógyszeriparon belül szinte egy egész iparág nőtte ki magát: az altatók és nyugtatók újabb és újabb generációjának kifejlesztése, gyártása, piacra dobása emberek millióit foglalkoztatja a világban.

De miért csak a gyógyszeripar ilyen leleményes? Mi, pszichológusok miért nem tudunk erre az alapvetően pszichés problémára hatékony segítséget ajánlani a saját szakmai eszközeinkkel?

Jómagam eredendően is elég rossz alvó voltam, de miután legkisebb gyermekem megszületett és rá pár napra kiderült, hogy édesapám halálos beteg, elszabadult körülöttem a káosz. Jött a rutin megoldás: altató. De egy csecsemő édesanyja nem szedhet altatót! A szoptatás miatt az majdnem olyan, mintha a babát mérgezném vele! Más megoldást kellett találnom! Álmatlan éjszakáimon az interneten bolyongva elolvastam mindent, ami az alvás fiziológiájával, az alvászavarok kezelésével kapcsolatban hozzáférhető volt a modern orvostudomány és pszichológia szakirodalmából. Rá kellett jönnöm, hogy valóban nincs alternatív megoldás: aki nem tud aludni és már nagyon „kivan”: szedjen altatót. Persze, nem egészséges, könnyű hozzászokni, leszokni annál nehezebb, az idegrendszert roncsolja – hosszú távon pszichoaktív szerekkel élni a létező legrosszabb megoldás. Ekkor érlelődött meg bennem a gondolat, hogy ki kéne találni valamit, egy komplex programot, egy biztos stratégiát, ami megtanulható, ami tanítható, ami mutat egy utat, amin végig lehet menni és a végén a nyugodt, biztos, pihentető alvás vár. Akkor álomnak tűnt, ma már mindennapi élményem nekem is és mindazoknak akiknek megtanítottam:

A SLEEPWELLNESS ALVÁSTRÉNING

AlvástréningA SLEEPWELLNESS egy olyan módszer, amelynek segítségével a pszichés alvászavarokban szenvedő embereket „meg lehet tanítani” aludni. A módszer kiválóan alkalmas arra, hogy kb. 8 -12 alkalom alatt a kliens elsajátítson olyan tudást és olyan új életkészségeket, amelyek alkalmazásával a jó alvás /sleepwellness/ szinte bármikor elérhető lesz számára. Aki valaha is megtapasztalta, milyen érzés éjszaka álmatlanul forgolódni az ágyban és szorongva gondolni arra, hogy vajon el tudok-e aludni vagy sem – ezzel a kiszolgáltatottsággal, bizonytalansággal és gyötrő fáradtsággal nap mint nap szembenézni – az sejti, hogy milyen kompetenciákat nyerhet meg a tréning során. Kipihent és kiegyensúlyozott lesz, derűs, a munkájában hatékony, mentális és fizikai teljesítőképessége lényegesen megnő. Jobb lesz a memóriája, tanulási és koncentrációs képessége.

A SLEEPWELLNESS az alvásfiziológia, a kronobiológia és a pszichológia tudományos eredményeire alapozott tréning. A kronobiológusok megfigyeltek egy kb. 90 percenként ismétlődő bioritmust, a nyugalom-aktivitás ciklikus változásának alapritmusát, ami éjszaka az alvásunkat szabályozza és a különböző alvásfázisok, majd az ébredés beindításáért felelős, napközben pedig az éber állapot különböző aspektusai erősödnek ill. gyengülnek. A ciklusok végén egy „kapu” nyílik meg , amin keresztül éber állapotból – ha az alváskésztetésünk nagy, azaz ha elég fáradtak vagyunk – átléphetünk az alvás állapotába, alvásból pedig – ha alváskésztetésünk már nincs, azaz kipihentük magunkat – derűsen, frissen, üdén felébredhetünk.


Az alvástréning lényege ennek a bioritmusnak a megismerése és az elalváskapuk jelentkezésére való tudatos felkészülés, ami révén lehetővé válik az elalváskapun keresztül észrevétlenül átcsúszni az alvás állapotába. Ez tanulható meg a SLEEPWELLNESS tréningen, ami egyrészt az alvási rituálé kialakítása, másrészt egy speciális gyakorlatsor ami megkönnyíti az elalváskapun való gondtalan átjutást.

A tréning során további olyan életkészségeket tanul a klilens, amelyek a tudatos, nyugodt, egészséges életvezetés és ezáltal a nyugodt alvásnak a zálogát jelentik, a speciális gyakorlatsor pedig „mellékhatásként” a memóriát fogja nagyon hatékonyan fejleszteni.

A szerző, dr. Hermánné Fogarassy Éva pszichológus Magyarországon elsők között kezdett foglalkozni a biológiai ritmusok és az alvászavarok terápiás kezelésével.

 

dr.Hermánné Fogarassy Éva, tanácsadó szakpszichológus, alvásterapeuta
Tel: 70 365 7272

http://www.alvas.eu/index.php

A bejegyzés trackback címe:

https://mosolygo.blog.hu/api/trackback/id/tr298877612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása